75 jaar Zuiderzeemuseum, één groot FEEST!

 

In 2023 viert het Zuiderzeemuseum zijn 75-jarige jubileum en dus is het elke dag Feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Ook rond de voormalige Zuiderzee houden de mensen van feest(en). Het museum zet de schijnwerpers op drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks worden gevierd: Koningsdag op Marken, het Bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek.

Feest vieren

De Marker haven in het buitenmuseum is het middelpunt van de viering van Koningsdag. Net als op Marken hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en staan er Oranjepoorten. Doe mee met de Koningsspelen en ontdek van alles over de prachtige Oranjedracht. In het vissersdorp vind je een huizenhoge praalwagen van het Vollenhoofse Bloemencorso. Leer hier alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en laat je fantasie de vrije loop tijdens het bouwen van een miniatuurversie.

Ontdek op het pleintje bij de kerk tenslotte hoe er kermis wordt gevierd in het West-Friese Lutjebroek! Gooi jij alle blikken om of neem je liever plaats op een echt kermispaard?

Dans en taart!

In museumrestaurant het Amsterdamse Huis kun je genieten van een overheerlijk verjaardagstaartje en in de museumwinkels zijn verschillende feestartikelen verkrijgbaar. Feesten doen we allemaal, nu en vroeger. In het ‘Feestverhalenpandje’ kom je meer te weten over allerlei soorten feesten en tradities. Lees de persoonlijke verhalen en ontdek de betekenis van feesten in ons leven. En een feest is pas echt compleet wanneer er gedanst wordt. Kom dansen in de versierde muziektent! Feest prikkelt al je zintuigen, vier jij mee?

Ontstaansgeschiedenis

In 1948 werd besloten dat het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zou worden gevestigd . In de daaropvolgende tientallen jaren groeide het museum uit tot een brede, levendige presentatie van de geschiedenis, actualiteit én toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld.

Datum: 
1 april 2023 / 29 oktober 2023
Type activiteit: