ANOHNI in Huis Willet-Holthuysen | Amsterdam

ANOHNI in Huis Willet-Holthuysen | Amsterdam

Dit jaar presenteert ANOHNI, de associate artist van het Holland Festival, een multimediale tentoonstelling in Huis Willet-Holthuysen: SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS. Met deze kunstopstelling eert ANOHNI haar voormalige samenwerkingspartner dr. Julia Yasuda.

Ook zijn er foto’s te zien die zijn gemaakt door haar inmiddels overleden echtgenote Erika Yasuda. Deze worden nu voor het eerst tentoongesteld.

Erika Yasuda's portretten

In deze tentoonstelling presenteert ANOHNI de nalatenschap van Julia en Erika Yasuda. Julia Yasuda, een interseksuele wiskundige uit Tokio, ontmoette haar vrouw Erika (1945/6-1986) eind jaren zeventig. Als fotografe, schrijfster en actrice legde Erika hun liefde vast in een reeks bijzondere foto's van Julia en hun gemeenschappelijke vriendin Mako Midori, evenals portretten van hun twee katten. In deze tentoonstelling is hun nalatenschap te zien, aangevuld met ANOHNI's eigen beeldhouwwerk, video, fotografie en handgeschilderde zijde. Samen weerspiegelen de werken een zorgvuldig gecomponeerde visie op vrouwelijkheid en androgynie.

ANOHNI: "Ik hou van het concept 'animisme' - dat alles leeft, in een voortdurend proces van transformatie - en dat alle materialiteit doordrongen is van een zekere aanwezigheid, zelfs een gevoel van herinnering dat we misschien niet helemaal begrijpen. Ik werk met sluiers om verschillende lagen van aanwezigheid te suggereren. Soms stel ik me een kakofonie voor van momenten binnen een tijdlijn in een bepaalde ruimte, alsof ze allemaal tegelijk hun vitaliteit kunnen uitdrukken."

Over ANOHNI

ANOHNI is artist in residence tijdens deze editie van het Holland Festival, dat van 3 tot en met 26 juni plaatsvindt. Ze is geboren in Engeland en leeft en werkt in Amerika als muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. In 1995 richtte ze de performancegroep The Johnsons op, waarmee ze optrad met symfonieorkesten in operahuizen over de hele wereld, zoals het Sydney Opera House, het Royal Opera House in Londen, het Teatro Real in Madrid en Carnegie Hall in New York.

Werk van ANOHNI werd eerder getoond in de Nikolaj Kunsthal, Kunsthalle Bielefeld, The Hammer Museum, The Kitchen en Sikemma Jenkins Gallery in New York. Ze was cofacilitator van het kunstproject FUTURE FEMINISM, dat werd gepresenteerd in The Hole in New York in 2014 en onderdeel was van ANOHNI's artistieke residentie in Aarhus, Europese Culturele Hoofdstad in 2017.

Huis Willet-Holthuysen

Het imposante Huis Willet-Holthuysen staat in het centrum van Amsterdam. Het dubbele herenhuis aan de Herengracht heeft veel stijlkamers. Er zijn salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en de tuin is ontworpen als symmetrische Franse stijltuin. In het 17e eeuwse grachtenpand worden presentaties getoond waarin de collectie en het huis van Willet-Holthuysen in relatie tot andere (hedendaagse) verzamelingen wordt geplaatst.

Adres
Herengracht 605, 1017 CE Amsterdam.

Openingstijden
Dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.

Er zijn ook rondleidingen door de tentoonstelling door junior conservator Dorine Maat. Reserveren hiervoor verplicht.

Afbeeldingen

1) Huis Willet-Holthuysen © Monique Vermeulen, 2) She Who Saw Beautiful Things © Erika Yasuda (1979-1983), 3) She Who Saw Beautiful Things - My Final Moments (Kabuki) © ANOHNI, 4) Julia with Rose N.D. © Erika Yasuda (1979-1984), 5) Huis Willet-Holthuysen © Fred Ernst, 6) Arrow © ANOHNI     

https://www.museum.nl/nl/huis-willet-holthuysen
https://www.amsterdammuseum.nl/locaties/huis-willet-holthuysen/2466

Datum: 
4 juni 2023 / 29 oktober 2023
Type activiteit: