Ara Güler - A Play of Light and Shadow | FOAM Amsterdam

Ara Güler - A Play of Light and Shadow | FOAM Amsterdam

Deze zomer onthult Foam met veel trots de tentoonstelling A Play of Light and Shadow, een eerbetoon aan Ara Güler, een van Turkije's meest legendarische fotografen. Zijn diepe liefde voor İstanbul en Turkije blijkt duidelijk uit zijn indrukwekkende zwart-witfoto's. De tentoonstelling is een nauwe samenwerking tussen Foam, co-curator Ahmet Polat en het Ara Güler Museum.

De tentoonstelling biedt de mogelijkheid om iconische en onbekende delen van het oeuvre van Ara Güler, gerenommeerd fotojournalist die de essentie van Turkije en de wereld daarbuiten heeft vastgelegd, te verkennen. Via vier thema’s, The IconicThe HistoricThe Ambassador en The Personal, wordt de bezoeker ondergedompeld in Gülers fotografische praktijk, van zijn iconische werk als fotojournalist tot zijn opmerkelijke experimentele werk. Ara Güler A Play of Light and Shadow dient als getuigenis van de rijke geschiedenis van Turkije en biedt een blik op de steeds veranderende Turkse identiteit.

'Het Oog van Istanbul' 

Ara Güler (1928-2018) was een vooraanstaand fotojournalist en een drijvende kracht in de Turkse fotografie. Gevierd als 'Het Oog van Istanbul', blijven zijn aangrijpende zwart-wit beelden van de inwoners, straten en havens van deze stad zijn meest gevierde werken. Ara Güler vereeuwigde talrijke beroemde kunstenaars en politieke figuren tijdens zijn illustere carrière. 

Kısmet

De tentoonstelling van Ara Güler is het middelpunt van Kısmet, een initiatief dat is opgezet en ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Studio Polat en Foam. Het meerjarige project is geïnspireerd op de langdurige culturele, diplomatieke en economische banden tussen Turkije en Nederland. Kısmet duikt in de complexe en rijke elementen van de Turkse visuele cultuur, gezien door het perspectief van verschillende generaties beeldmakers. 

Publicatie

Bij de tentoonstelling zal ook een gelijknamige publicatie worden uitgegeven met bijdragen van verscheidene specialisten uit het veld. Hannibal Books is de uitgever van deze publicatie die bij Foam en verschillende boekhandels verkrijgbaar zal zijn. 

Ara Güler Museum en het Ara Güler Archives and Research Center 

Het Ara Güler Museum en het Ara Güler Archives and Research Center zijn ontstaan uit een partnerschap tussen Ara Güler, een van de belangrijkste fotojournalisten en fotografen van Turkije, en de Doğuş Group. De missie van het Ara Güler Museum is om de veelzijdige artistieke identiteit, het inspirerende leven en de gerenomeerde archieven van Güler met een zo breed mogelijk publiek te delen. Het museum wil de visuele, emotionele en sociale impact van zijn fotografie benadrukken en promoten door middel van lokale en internationale tentoonstellingen, publicaties, evenementen en samenwerkingen. Het Ara Güler Archives and Research Center werkt aan het behouden van de structuur van Güler's archieven in de manier waarop deze tijdens zijn leven was gecreëerd en aan het doorgeven van zijn nalatenschap aan toekomstige generaties. Naast het fotoarchief van de kunstenaar bestaat de collectie uit Gülers camera's, donkerekamerapparatuur, boeken, dagboeken, correspondentie, persoonlijke voorwerpen en kunstverzameling. Het Ara Güler Archives and Research Center verzorgt de digitalisering, indexering, classificatie, conservering en restauratie van de archieven.  

 

Ara Güler – A Play of Light and Shadow is van 23 juni 2023 t/m 8 november 2023 te zien in Foam.

Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

 

www.foam.org

Datum: 
23 juni 2023 / 8 november 2023