Coda Museum presenteert Coda Paper Art 2021

Coda Museum presenteert Coda Paper Art 2021

Intrigerend en imposant, dynamisch en kleurrijk of juist sober en ingetogen, delicaat en ontroerend. Geknipt, gevouwen, gescheurd, geplakt, gerecycled, bewerkt, beschilderd, versneden en verlijmd. 

CODA Paper Art toont om het jaar papierkunst in de volle breedte, variërend van kleine kunstwerken en objecten tot levensgrote installaties die in de hoge, lichte ruimte van CODA perfect tot hun recht komen. Waar sommige objecten en kunstwerken een maatschappelijk thema belichten of raken aan het persoonlijk leven van de kunstenaar, vertellen andere werken een (materiaal)technisch verhaal. Met deze tiende editie brengt CODA Museum het werk van 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland samen en trakteren we bezoekers op een tentoonstelling die de heropening van CODA Museum extra feestelijk maakt. 

Zimoun, Eichmann, Sluter

Een aantal kunstenaars maakte voor CODA Paper Art 2021 nieuw werk. Zimoun (1977, CH) vervaardigde voor CODA Museum een grote installatie van kartonnen dozen, kabels, motoren en ventilatoren. Door kleine en in essentie simpele apparatuur in veelvoud in te zetten, realiseert hij een bijzondere wereld van beeld en geluid waar de bezoeker deel van uitmaakt. Marion Eichmann (1974, DE) schildert met papier en schaar en maakt indrukwekkende en kleurrijke installaties die, mede vanwege de natuurgetrouwe formaten, een papieren illusie van de werkelijkheid geven. Het kleurgebruik en de vormentaal van Eichmann refereren aan popart en de knipsels van Matisse, maar waar Eichmann een speelse en kleurrijke interpretatie van het alledaagse geeft, heeft beeldend kunstenaar Johan De Wit (1960, BE) een voorkeur voor papier vanwege de eenvoud. Met de installatie Les Pleurants verwijst hij naar het werk van de middeleeuwse beeldhouwer Claes Sluter (Haarlem, 1350 - Dijon, 1406) die een imposant grafmonument maakte met 37 rouwende familieleden in de vorm van albasten beeldjes. De Wit zag de treurende beeldjes terug in de verkreukelde, bewerkte melkpakken en zijn interpretatie van Les Pleurants maakt deel uit van CODA Paper Art 2021

Rullens, Young, Shlian   

Machteld Rullens (1988, NL) begon voor het eerst kartonnen dozen te beschilderen toen ze ontdekte dat karton om een heel andere benadering vraagt dan een leeg doek. Ze zet de kwetsbaarheid en leegheid van het materiaal naar haar hand en komt zo tot speelse en kleurrijke composities. Een meer mathematische benadering van papier zien we in het werk van Charles Young (1990, SCO) en Matthew Shlian (1980, USA). Met aquarelpapier, lijm, een scherp mes en oog voor detail begon Charles Young in 2014 onder de noemer Paperholm met het maken van één papierminiatuur per dag. Inmiddels is het 2021 en ontwerpt en maakt hij nog elke dag een nieuw object dat hij online presenteert als animatie. Matthew Shlian maakt met mathematische precisie intrigerende kleurexplosies, geïnspireerd op geometrische patronen. In samenwerking met wetenschappers onderzoekt hij nieuwe manieren om zijn papieren structuren te realiseren. 

Holthuis, Kibardin, De Jong  

Beer Holthuis (1996, NL) combineert onderzoek naar het materiaal en het recyclen van papier met nieuwe technieken en innovatie. Toen hij zich realiseerde dat papier een van de meest verspilde materialen is, besloot hij een papierpulpprinter te ontwikkelen. Een aantal producten die hij met deze printer realiseerde, is te zien in de tentoonstelling. Vidam Kibardin (1974, RUS) ontwikkelde de Paper Furniture Collection met gerecycled papier en karton. De stoelen die hij toont in CODA Paper Art zijn stuk voor stuk met de hand in vorm gebracht. Door uitsluitend met gerecyclede materialen te werken, vraagt hij aandacht voor onze wegwerpcultuur en het milieu. Annelinde de Jong (1982, NL) leerde tijdens een studiereis van papierprofessor Shinji Hayashi papier maken op traditionele Japanse wijze. Sindsdien experimenteert ze met grondstoffen en technieken om ruimtelijke installaties en objecten te maken. In CODA Paper Art 2021 toont ze Soft Walls Apeldoorn. Voor dit werk gebruikte ze plantaardig materiaal uit de directe omgeving van CODA en snoeiafval uit Apeldoornse parken.

Yinon, Stada, Hirte    

Met het werk van Shira Yinon (1992, IL), Lydia Hirte (1960, DE) en Sander Stada (1978, NL) maken ook sieraden deel uit van CODA Paper Art 2021. Stada is gefascineerd door alternatief materiaalgebruik. In zijn recente werk gebruikt hij wildplak. Wildplak bestaat uit dikke plakkaten oude affiches uit de stad die hij letterlijk van de muren schraapt, reinigt, bewerkt en waar hij vervolgens zijn sieraden van vervaardigt. Zijn wildplaksieraden zijn niet alleen duurzaam, maar bovenal sereen, sierlijk en licht in het dragen. De sieraden van Shira Yinon (1992, IL) zijn geïnspireerd op krasloten en onderzoeken ons streven naar rijkdom en geluk. Haar papieren broches zijn in het midden bekleed met een met zilveren, krasbare metalen laag. De drager kan kiezen of hij of zij de zilveren coating weg wil krassen om een gouden munt te ontdekken. Maar wat gebeurt er als de munt niet van goud maar van zilver of brons blijkt te zijn? De sieraden van Lydia Hirte (1960, DE) gaan over ruimtelijkheid, richting en beweging. Hirte is geïnspireerd door de beweging van lijnen en de mogelijkheden om de lijnvoering te beïnvloeden.

Heydt, Beemsterboer 

De collages van Sam Heydt (1986, VS) zijn sociaal geëngageerd. Thema’s als milieuvervuiling en vrouwenrechten keren regelmatig terug in haar werk. Daarbij heeft ze nadrukkelijk aandacht voor de rol van nieuwe media in ons denken over die thema’s. Ook in de collages van Jak Beemsterboer (1969, NL) zijn verwijzingen te vinden naar de actualiteit, het menselijk lichaam, mode, architectuur en de persoonlijke ervaringen van de kunstenaar. Beemsterboer snijdt foto’s uit en bewerkt deze tot beelden met een geheel eigen identiteit die herkenbaar maar ook vervreemdend zijn.

Activiteitenprogramma en catalogus  

CODA biedt in samenwerking met verschillende partners tijdens de tentoonstelling een uitgebreid activiteitenprogramma. Zo brengt Tour de Papier je op de fiets op bijzondere plekken die vertellen over de papiergeschiedenis van de Veluwe. In de tentoonstelling ontdek je met audioverhalen acht kunstwerken door de ogen van even zoveel bezoekers. In CODA Atelier wordt gedurende de tentoonstelling gezamenlijk gewerkt aan een steeds groter wordend kunstwerk van. Tijdens workshops en masterclasses ontdekken bezoekers in CODA ExperienceLab nieuwe technieken en apparatuur. Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen die in CODA Winkel verkrijgbaar is. Daar koop je ook This is (not) about paper; een proefschrift boordevol experimenten, uitdagingen en creatieve opdrachten.

Praktisch  

Meer informatie over de tentoonstelling vind je op www.coda-apeldoorn.nl/paperart en alle informatie over een bezoek aan CODA Museum lees je op www.coda-apeldoorn.nl/altijdwelkom.
Meteen een tijdslot reserveren en een ticket kopen? Ga dan naar www.coda-apeldoorn.nl/tickets. Liever eerst op de fiets en etappe trappen op de Veluwe? Ga dan naar www.coda-apeldoorn.nl/tourdepapier.

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan op www.coda-apeldoorn.nl voor de nieuwsbrief en volg ze op social media (@CODAapeldoorn).

https://www.coda-apeldoorn.nl/  

Datum: 
5 juni 2021 / 9 januari 2022
Type activiteit: